شرکت کالاک درصد واقعی ساخت ایران هر محصول را محاسبه می کند. حمایت از کالای ساخت ایران هدف ماست.
چرا به محصولی که کمتر از 30 درصد ارزش افزوده و اشتغال آن در داخل کشور است، محصول ایرانی اطلاق می کنیم؟ در سال های اخیر در داخل کشور به جهت حمایتهای دولتی، رشد تولیدات داخلی و افزایش آگاهی مردم، نام و نشان کالای ایرانی بیش از پیش به گوش میرسد. کالاهایی که گرایش و شوق مردم به خرید آنها میتواند کمک شایانی به صنعت و بالندگی صنایع داخلی کند.
ساخت ایران موضوعی است که در چند قانون و مصوبه ملی مورد تاکید قرار گرفته که مهمترین آن“حداکثر توان استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی “ است که رئیسجمهور در تاریخ 18خرداد 1398 پس از ابلاغ قانون از سوی مجلس، آن را برای برای اجرا به وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ نمود و براساس این قانون تامین ارز و تسهیلات طرحها و خریدهای دولتی منوط به تبعیت از این قانون شد و پیش از آن در قانون بودجه و مقررات آن نیز به استفاده از تولیدات داخل تاکید شده است. در این قانون دو لغت اصلی این گونه تعریف می شود:
الف)محصول داخلی: عبارت از کالای تولیدشده یا خدمتی که با طراحی متخصصان ایرانی یا به طریق مهندسی معکوس یا انتقال دانش فنی و فناوری آن بهمنظور ایجاد ارزش افزوده در داخل کشور انجام میشود.
ب)عمق ساخت داخل: میزان سهم عوامل تولید و نهادههای بهکاررفته در فرآیند ساخت محصول داخلی که در قلمرو جغرافیایی کشور ایجاد شده باشد.
. نکته حائز اهمیت در بحث تولید داخلی آن است که به چه کالایی، کالای ایرانی اطلاق میشود؟ صرف این که برند و نام تجاری کالایی منشا ایرانی داشته باشد و یا اینکه آدرسی که بر روی کالا نوشته شده است متعلق به ایران باشد، این نشان دهنده این است که آن کالا ساخت ایران است؟ اگر کالایی توسط برند ایرانی در خارج ساخته شده باشد، ادعای ساخت ایران در مورد آن قابل قبول نیست. بنابراین برای چه تولیداتی نیاز است که برچسب 100% ساخت ایران چسبانده شود؟ برای چه محصولاتی نیاز است که درصد تولید در ایران برروی آنها چسبانده شود؟ در این بخش، استاندارد ساخت ایران و دستور العمل محاسبه درصد ساخت داخل مورد بررسی قرار میگیرد تا به این سوالات مهم پاسخ داده شود.
ادعای 100% ساخت ایران می تواند شامل یکی موارد زیر باشد:
تولیدکنندگان مجاز نمی باشند که در مورد کالایی که تمام فرایند تولید آن ایرانی نیست ادعای ساخت ایران نمایند. تولیدکننده نیاز به اخذ مجوز جهت ادعا در مورد ساخت ایران ندارد. تولید کننده میتواند هر گونه ادعایی در مورد درصد ساخت ایران بکند؛ به شرطی که صادقانه و اثبات پذیر باشد. تولید کننده میبایست برای ادعای خود اساس منطقی داشته باشد. به عبارت دیگر تولید کننده باید مدرک قابل اعتماد و معتبر داشته باشد که بتواند با آن ادعای خود را به اثبات رساند.
منظور از 100% ساخت داخل تمام اجزای مهم و تمام فرایندهایی که در تولید آن کالا استفاده شده است؛ میبایست منشا ایرانی داشته باشد. به عبارت دیگر قطعه باید هیچ (مقدار ناچیز) منشا خارجی داشته باشد.
به عنوان مثال چراغ رومیزی با بدنه برنجی و محافظ پارچه ای در ایران سرهم شده است. پایه چراغ وارداتی است و قیمت آن نسبت به قیمت کل چراغ ناچبز است. به دو دلیل نمی توان گفت که این چراغ 100% در ایران ساخته شده است:
قیمت فروخته شده محصول نهایی و قیمت مواد اولیه (شامل مواد اولیه، نیروی کار مستقیم، سربار ساخت (هزینه های جانی/ غیر مستقیم) استفاده شده در محصول نهایی باید در درصد گذاری استفاده شود. مثلا 50% قیمت دستگاه فراوری غذا موتور آن می باشد. اگرچه این موتور در ایران سرهم شده است؛ ولی چون اکثر قطعات آن وارداتی میباشد نمیتوان گفت که دستگاه فراوری غذا کاملا ساخت ایران است.
نکته حائز اهمیت این است که چگونه میتوان درصد ساخت ایرانی بودن یک محصول را تشخیص داد و چگونه میتوان در کالاهای صنعتی، عمق ساخت داخل را محاسبه نمود؟
تیم تخصصی کالافناور گستر کالاک به الگویی محاسباتی برای تعیین میزان عمق ساخت داخل، محاسبه میزان ساخت ایران طرحی صنعتی، مهندسی و مدیریتی، تربیت نیروی انسانی متبحر برای ارزشیابی این موضوع و در نهایت ارزیابی سیستمهای مدیریتی برای تولید هدفمند به سوی تعمیق ساخت داخلی دست یافته است. این شرکت تلاش دارد براساس الگوهای محاسباتی و وزن دهی به ارزش و نقش تکنولوژی هر بخش از محصولات، این طرح را اجرایی نماید .
در صورت تمایل به محاسبه عمق ساخت داخل محصولات تولیدی صنعتی خود میتوانید با ما در ارتباط باشید.